Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

Devotiekapel volgens de literatuur uit midden 17de eeuw, doch met huidig uitzicht mogelijk refererend aan 19de-eeuwse aanpassingen (zie steunberen, klimmende boogfries en 19de-eeuwse tracering van radvensters), gerestaureerd in 1978 en ingeplant op een grasperk met omringende lindebomen.

Sobere bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat) met open klokkentorentje; met schijnvoegen gecementeerde plint. Markante steunberen en radvensters. Puntgevel op schouderstukken met klimmende boogfries, korfboogdeur en rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Bepleisterd en beschilderd interieur met beschilderde plint in imitatie-ijzerzandsteen; omlopende kroonlijst onder het verankerd tongewelf met gesculpteerde duif ter hoogte van het altaar.

Mobilair. Gemarmerd barokaltaar van 1721 en twee 18de-eeuwse bidbanken, waarvan één met ingegrift jaartal 1772. 17de-eeuws Sint-Lambertusbeeld en beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën van circa 1721. Smeedijzeren kandelaar uit de 18de eeuw.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0898.
  • VAN GEHUCHTEN F., De kapel van Onze Lieve Vrouw der Zeven Weeën te Eindhoutham , in Jaarboek van Laakdal, I, 1982, p. 30-36.

Auteurs: Steyaert, Rita