Gemeentehuis Eindhout

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van 1898 (zie gevelsteen) naar ontwerp van 1897 van P.J. Taeymans, op het kadaster geregistreerd in 1900, heden onder meer ingericht als bibliotheek.

Verankerde baksteenbouw van drie + vier traveeën en souterrain + één bouwlaag onder haakse afgewolfde bedaking (nokken parallel aan en loodrecht op de straat, leien), aanleunend bij de neo-Vlaamse renaissance. Constructief en decoratief gebruik van arduin en imitatienatuursteen voor vensterkruisen en banden. Uitspringende centrale vierkante toren van twee geledingen onder ingesnoerde leien spits, opengewerkte benedenverdieping met bordes en steektrap; cartouche met opschrift gemeentehuis. Rechthoekige muuropeningen onder meer kruiskozijnen en drielicht onder rondboogvelden met kleurig beschilderde baksteendecoratie. Oude pomp achteraan. Volgens plan oorspronkelijk met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Oorspronkelijk dubbelhuisindeling met centrale gang: raadzaal en kadaster in linker travee en secretariaat en archieven in rechter travee; bergruimten en "gevang" in het souterrain.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Laakdal/Eindhout, schetsen 1900/3.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 2, Eindhout.