Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Cottage-getinte, vrijstaande villa met verspringende volumes, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ingetekend op het kadaster in 1912; omringende siertuin.

Deels met schijnvoegen gecementeerd, deels beraapte lijstgevels; twee bouwlagen onder overkragende, complexe bedaking op korbelen. Typisch gebruik van deurluifel, balkon en erker. Rechthoekige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Westmeerbeek, schetsen 1912/14.

Aanvullende informatie

Deze villa stond op de Wereldtentoonstelling van 1910 en werd later steen voor steen heropgebouwd in Westmeerbeek. Zie het maandblad "maandelijkse studie en informatieorgaan van het Nationaal Instituut tot bevordering van de Huisvesting" jaargang 7 nummer 2-3 februari-maart 1954 pagina 95, met tekening: "in 1910 verklaart de Spaarkas, wat het uitzicht van de goedkope woning betreft blijkt nog veel te doen om deze aantrekkelijker te maken en op de tentoonstelling in Brussel in hetzelfde jaar (1910) bouwde de Spaarkas dit huis als poging om het huis los te maken van de banaliteit en de monotonie".

Imitatiegrot: langs rechterzijde aanbouw, (heden onder begroeiing verstopt), die volledig in rots-imitatie uitgevoerd werd met de illusie van stalagmieten en stalactieten door de firma Janssens-Geysels-Eggers-Firma Decor.