School en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige "vrije school" met omhaagde voortuin, opgetrokken naar aanleiding van de schoolwet van 10 juli 1879. Grond ter beschikking gesteld door Helene de T'Serclaes. De bouw van de school en de onderwijzerswoning werden bekostigd door Baron August de T'Serclaes. Naderhand onder meer in gebruik als diamantslijperij.

Witbeschilderde vleugel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1879 (zie het jaartal in deurtravee uitlopend op dakvenster), ingetekend op het kadaster in 1880. Steekbogige muuropeningen, in uiterst linker travee aangepast tot rechthoekige. Renovatie aan de gang (voorjaar 1998).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Westmeerbeek, schetsen 1880/2.
  • GOOVAERTS M., Het kasteel Ter Borght te Westmeerbeek (deel 3), in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXI, 1994, nummer 2, p. 79-80.