Kapel Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Annakapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Annakapel

Beschrijving

Gelegen op de hoek met Oude Heibaan. "Sint-Annakapel", gelegen op een omhaagd perkje met omringende kastanjebomen, op het gehucht Eindeken, in het oosten van de gemeente. Sommige bronnen vermelden hier reeds een kapel in 1515; op een kaart van 1530 van de abdij van Tongerlo is de kapel in ieder geval aanwezig. In 1897 werd de kapel "hersteld"; in 1919 heropgebouwd uit dank om een genezing; gerestaureerd door de gemeente in 1977.

Neotraditionele, bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), van 1919. Onderbouw en hoekblokken van imitatienatuursteen. Puntgevel met rondboogdeur in vlakke, gecementeerde omlijsting, onder bekronende rondboognis met beeldje van de Heilige Anna. Sober, bepleisterd en beschilderd interieur en kap.

• GOOVAERTS M., De Sint-Annakapel van Hulshout-Eindeke, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XIII, 1986, nummer 1, p. 22-36.
  • NESTOR L., Hulshout, ons lieflijk dorpje, s.l., 1987, p. 48-49.