Gemeentelijke dubbelschool

Beschrijving

Voormalige, heden leegstaande, gemeentelijke meisjesschool van 1882 naar ontwerp van P.J. Taeymans (ontwerp van 1879), zie arduinen gevelplaten in deurrisaliet van nummer 90, met links de oorspronkelijk nagenoeg identieke jongensschool, van 1904 naar ontwerp van dezelfde bouwmeester, zie gevelplaten in deurrisaliet van nummer 94.

Nummer 90: eclectische klassenvleugel, opgetrokken uit baksteen met lijstgevel op een arduinen plint; oorspronkelijk zeven, heden vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Twee linker traveeën heden geïntegreerd bij nummer 92. Traveeën geritmeerd door steunberen waartussen steekboognissen met gekoppelde, licht getoogde vensters; bewaarde roedeverdeling. Deurrisaliet eindigend op tuitgevel met schouderstukken, drielobmotief en bolvormige bekroning; de gevelplaat met opschrift gemeenteschool verwijst naar de vroegere functie. De eertijds gelijkaardige nummers 92-94, zie oude foto's en ontwerpen, heden met winkel- en bankfunctie werden later aangepast door toevoeging van een tweede bouwlaag, door wijziging van de muuropeningen en door de gevelbeschildering van nummer 94.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout, schetsen, 1882/5, 1908/7.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen S 19, Hulshout.