erfgoedobject

Mijlpaal Het Torreke

bouwkundig element
ID
41069
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41069

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Mijlpaal Het Torreke
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mijlpaal Het Torreke
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Mijlpaal, gelegen in een stuk weiland op het einde van de baan rechts; opgetrokken circa 1842 bij de afwerking van de weg die Hulshout met Booischot verbindt, op de plaats tot waar de gemeente Booischot de wegenwerken had betaald en later onderhield. Vermits het oorspronkelijke tracé van de weg afweek van het huidige, ligt de mijlpaal nu min of meer achterin met de rugzijde naar de huidige baan.

Zuil, circa 3 meter hoog, van ijzerzandsteen en witte zandsteen op vierkante basis van ijzerzandsteen; bolvormige, gietijzeren bekroning. De inscripties op de zandstenen trommels van de zuil vermelden de afstanden tot aan de kerk van verscheidene gemeenten onder meer "antwerpen 35.115 m, mechelen 23.392 m, turnhout 40.080 m....booischot 2.020 m.".

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermings- en restauratiedossier A/1310.
  • NESTOR L., Hulshout, ons lieflijk dorpje, s.l., 1987, p. 92-93.
  • VERHAEGEN J., Ontstaan van de buurtweg Hulshout-Booischot, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XVI, 1989, nummer 4, p. 129-137.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mijlpaal Het Torreke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41069 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.