Sint-Annakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Annakapel

• is aangeduid als beschermd monument Sint-Annakapel

Beschrijving

Kapel, volgens de literatuur uit de 17de eeuw, links naast de voormalige, omgrachte "Koudenberg Schrans" (nummer 4). Tot circa 1800 zogenaamde "Cappel St. Marie". Dit oorspronkelijke wijkkerkje verloor zijn functie in de periode 1868-1897, toen de altaarsteen ter bewaring werd overgebracht naar de pastorie van Houtvenne.

Vrij vervallen kapel van baksteen, op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Op het kadaster pas geregistreerd in 1875. Noordelijke puntgevel gemarkeerd door aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Barok getint korfboogdeurtje in zandstenen omlijsting met sluitsteen en imposten, aflijnende waterlijst en bekronend spitsboognisje; flankerende, getoogde venstertjes. Overige gevels gemarkeerd door hoeklisenen en omlopende geprofileerde en bepleisterde daklijst; oculi. Interieur met beschilderd houten altaar.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Houtvenne, schetsen 1875/2.
  • LAMBRECHTS R., De Sint-Annakapel op de Keiberg (Cauwenberg) te Houtvenne, in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, V, 1979, nummer 3, p. 86-89.