Laatclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch winkelhuis op de hoek van Handschoenmarkt en Quinten Matsijsdoorgang, van vier bij twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oude kern. Op deze ondiepe percelen bevonden zich eerder twee traditionele huizen genaamd "Morgensterre" en "Cleynen gulden Helm", onderdeel van een geheel van negen pandjes dat in 1627 werd opgetrokken op gronden in rente gegeven door de opper- en onderkerkmeesters van Onze-Lieve-Vrouw. Zij vervingen de hier bestaande houten handschoenkramen waarvan de oorsprong minstens opklom tot de eerste helft van de 15de eeuw.

De gecementeerde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, op de tweede verdieping geaccentueerd door onderdorpels; latere gietijzeren parapetten op de eerste verdieping. Een geprofileerde daklijst en een vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Volledig verbouwde pui.

• VAN SEVEREN E. 2013: Cultuur-, Historisch en Esthetisch Rapport Binnenstad Antwerpen. Bouwhistorische nota beschermde gevels, bovengevels en bedaking Handschoenmarkt 8 (Antwerpen, 3e afdeling sectie C, 2041), 4-5.