Hoeve Kattenhuis

Beschrijving

Heden "Kattenhuis" genaamd en eertijds "Indevelde". In 1404 leengoed van Gilles van Hofstade, in de 16de eeuw bezit van de familie Micault, heren van Diepenstein, en in de 17de eeuw verworven door het geslacht van Maldeghem, langs wie het door huwelijk in 1807 overgaat naar de graven de Lalaing. Heden is het een erg vervallen en desolaat geheel, waarbij in de 17de eeuw een kasteel hoorde, met grotendeels in puin vallende gebouwen, opklimmend tot einde 16de- en 17de eeuw.

Aan de straatkant, poortgebouw uit de 17de eeuw afgedekt met een zadeldak (pannen en kunstleien) op geprofileerde houten modillons. Centrale rondboogpoort met negblokken, imposten en verankerde sluitsteen van zandsteen, naar verluidt voorheen bekroond met een wapensteen (Maldeghem-Haudion); zandstenen doorgang aan de erfzijde afgewerkt met een houten latei op consoles. Het linkerdeel van het gebouw is opgetrokken uit zandsteen in breuksteenverband; erfzijde voorzien van een rechthoekige deur van zandsteen met negblokken en geprofileerde bovendorpel, geflankeerd door twee kloosterkozijnen (gedicht bovenlicht) met uitspringend middenkalf en geprofileerde latei; breukstenen zijpuntgevel met bakstenen vlechtingen en schouderstukken van zandsteen. Het rechtergedeelte in baksteenmetselwerk, dateert wellicht van circa 1600; aan de erfzijde, de aanzet van arduinen arcaden (weggebroken) waarvan een (haaks) in de schuurgevel bewaard bleef; gladde zuilschachten met geprofileerde dekplaat en basis op een hoge sokkel met geprofileerde rondboog verrijkt met een bewerkte druipsleutel (van elders hergebruikt?). Van deze langsschuur staan slechts overeind: een zijpuntgevel van baksteen aanleunend tegen de met vlechtingen afgewerkte rechterzijgevel van de poort; de langsgevel aan de erfzijde in breuksteenbouw met uitspringende plint en een kwartronde daklijst van zandsteen; en vier stijlen van het gebint.

Tegenover het poortgebouw, ruïne van het éénlaags boerenhuis; baksteenbouw op een zandstenen plint; onder ingestort zadeldak; huidige vensters uit de 19de eeuw doch een behouden dubbele ontlastingsboog van een kopse laag (17de eeuw) wijzend op een kruiskozijn; rechterzijpuntgevel afgewerkt met vlechtingen en voorzien van een aanleunende bijbouw.

Tussen schuur en boerenhuis, lange stalvleugel met ingestort zadeldak (pannen) en houten dakkapel; breukstenen muren afgewerkt met een geprofileerde daklijst; rechthoekige muuropeningen sommige met negblokken. In het midden van de binnenplaats, ronde duiventoren met leien kegeldak, daterend uit begin 17de eeuw (tussen 1607-1627, volgens archiefstukken) baksteenmetselwerk met zandstenen speklagen op een afgeschuinde octogonale sokkel van breuksteen; daklijst van zandstenen modillons; een muuropening met weggebroken omlijsting en boven de puilijst een behouden ontlastingsboog van baksteen met sluitsteen van zandsteen; voorts duiventillen van baksteen en steigergaten van zandsteen.

Sedert de opname in januari 1972 zijn alle gebouwen onder meer door steenroof vernield en de duiventoren werd in mei 1975 naar het Openluchtmuseum van Bokrijk overgebracht.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne