Linterpoortenkasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Linterpoortenkasteel

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouw met twee bouwlagen van vijf traveeën op een hoog souterrain van zandsteen, afgedekt met een schilddak (leien) met tussen vleugelstukken gevatte houten dakkapellen; bouwopschrift "J.A. Van/ Volden et/ M. de Beu chem con/ jugum posu/ erunt 20 juny/ 1775" in een steen naast de souterrainingang van de zijgevel. Gecementeerde gevels met ingediepte voegen, geritmeerd door hoge rechthoekige vensters met roedeverdeling en eertijds luiken. Iets meer versierde parkgevel met licht uitspringende hoektraveeën, en met een brede pui op zandstenen onderbouw met dubbele trap.

In het park, semi-gesloten kasteelhoeve met traditionele kern: L-vormig gebouw van baksteen onder zadeldak (pannen) met schild en houten dakkapellen. Verbouwde rechthoekige muuropeningen in de dienstruimte; woonvleugel voorzien van een rechthoekige deur van zandsteen en twee rechthoekige vensters met geprofileerde lateien en een zandstenen en arduinen onderdorpel.

De vroegere oranjerie werd circa 1959 verbouwd tot woning; tegen de zandstenen achtergevel (met baksteenmetselwerk verhoogd) een onderdeel van het gesmeed ijzeren hek met opschrift "Hotel d'Vrsel", afkomstig van het afgebroken hotel van die naam op de hoek van de Houtmarkt en de Loxemstraat in Brussel.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne