Hoeve Blaesvelthof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Blaesvelthof

Beschrijving

Bestaande uit twee parallelle vleugels met geplaveid erf en een grote boomgaard rondom, in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch met wijzigingen.

Boerenhuis sedert circa 1955 verbouwd en voorzien van een nieuwe gevel, doch met een zandstenen muurpand in de achtergevel en met vlechtingen en een bakstenen rondboogvenster in de zijpuntgevel, behouden van het vroegere boerenhuis.

In het verlengde, stal met zandstenen onderbouw verhoogd met baksteen en afgedekt met een pannen zadeldak; grotendeels verbouwde muuropeningen op twee deuromlijstingen na, met zware gebouchardeerde lateien en posten van arduin. Ertegenover, ruime langsschuur onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw met wijzigingen uit 19de- en 20ste eeuw (verschil van baksteen). Eerste zijpuntgevel met zandstenen onderbouw en bakstenen bovenbouw, afgewerkt met hoekstenen en voorzien van een met kwarthol beloop en negblokken verrijkte rondboogpoort met uitstekende imposten en verankerde sluitsteen. Tweede zijpuntgevel voorzien van een identieke poort en een op gelijkaardige wijze afgewerkt rondboogdeurtje met rechthoekig venster erboven. In de langsgevel (veldzijde), een brede daklijst uit de 19de eeuw en twee venstertjes met afgeschuinde posten en negblokken uit de 18de eeuw. Langsgevel aan de erfzijde voorzien van een met profiel afgewerkte zandstenen plint, onderbroken voor een rondboogdeurtje met imposten en sluitsteen; laag doorlopend dekschild opgevangen door houten stijlen gedicht met een houten bebording zodat een lang bijgebouw ontstaat.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne