• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Tweeverdiepingshuis onder zadeldak (pannen), uit het einde van de 18de eeuw; vormde vermoedelijk met nummer 8 voorheen een zes traveeën breed huis (?). Gecementeerde voorgevel voorzien van rechthoekige vensters en deuren.

Benedenvenster van nummer 8 met sponning en luiken; rechthoekige deur (nummer 8) in een smalle arduinen omlijsting met druiplijst, jaartal 1792 op de latei en een houten tussendorpel op klosjes. Rechthoekige deur (nummer 10) met zandstenen druiplijst en bekronend deurvenster. Bakstenen rechterzijgevel voorzien van een topvenstertje met zandstenen stijlen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Het kadaster bevestigde dat de nummers 8 en 10 tot de jaren 1950 samen één geheel vormden. Begin 19de eeuw was de woning eigendom van Vaneycken (met als beroep bakker). In 1955 werd er een splitsing geregistreerd tot twee woningen. Het schrijnwerk van nummer 8 werd vernieuwd en dit van nummer 10 deels.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1955/29.