erfgoedobject

Burgerhuis van 1786

bouwkundig element
ID
40934
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40934

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1786
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1786
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee dorpswoningen, voorheen één burgerhuis, met 18de-eeuwse kern, gelegen in het centrum van Sterrebeek op de Kerkdries tegenover de parochiekerk.

Deze voormalige burgerwoning gedateerd 1786 op de deurlatei, was volgens het kadaster in 1842 eigendom van Jean Baptiste Schorils, koster. In de tweede helft van de 19de eeuw was Petrus Eduard van Espen, burgemeester van Sterrebeek van 1885 tot 1890, eigenaar. De splitsing in twee woningen werd kadastraal geregistreerd in 1907.

Voorheen één dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De voorgevel werd gecementeerd en is voorzien van rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels. De oorspronkelijke rechthoekige deur (nummer 4) met jaartal MDCCLXXXVI op de latei wordt bekroond met een druiplijst gedragen door consoles met diamant- en dropmotief. Nummer 4 heeft nog een verzorgde cementering met schijnvoegen en accenten in cimorné. Nummer 6 kreeg een eenvoudige vlakke cementering en nieuwe deur. De linkerzijgevel is vandaag egaal gecementeerd. In de jaren 1960 was de zandstenen onder- en bakstenen bovenbouw afgewerkt met vlechtingen, en voorzien van een dichtgemetselde deur met zandstenen negblokken en ontlastingsboog nog zichtbaar.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1842/1, 1868/2 en 1907/16.
  • De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 216.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis van 1786 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40934 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.