Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Charles Somers, naar ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1898.

Het winkelhuis Somers sluit nog aan bij het vroege oeuvre van Edouard Van Opstal. Na zijn vader de architect Lievin Van Opstal te hebben geassisteerd, vestigde hij zich omstreeks 1880 als zelfstandig architect. In opdracht van een bemiddeld cliënteel, ontwierp hij talrijke burger- en herenhuizen in de betere wijken van de stad, overwegend in conventionele neoclassicistische stijl. Actief tot omstreeks 1930, liet Van Opstal zich de laatste decennia van zijn loopbaan opmerken met een somptueuze architectuur in beaux-artstijl, zoals het warenhuis "Grand Bazar" op de Groenplaats dat hij samen met de architect Ernest Pelgrims tot stand bracht.

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond rust op een plint uit blauwe hardsteen. Klassiek houten winkelraam met pilasters en entablement, naast de rechthoekige winkeldeur. De bovenbouw beantwoordt aan een tweeledig ordonnantieschema, de hoofdverdieping gemarkeerd door pilasters en een waterlijst, de twee bovenste verdiepingen door rechthoekige spaarnissen en lisenen in kolossale orde. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten, op de hoofdverdieping met doorgetrokken lekdrempels en casementen op de borstwering, op de bovenste twee verdiepingen met individuele lekdrempel en onderdorpel. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fries met breed paneel en houten kroon- en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.