Onze-Lieve-Vrouwekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

De vrij grote kapel onder leien zadeldakje is gelegen op de hoek met Guldendelle en werd gebouwd in 1860, zie het gevelsteentje in de onderbouw, in opdracht van de familie Van Espen. Op het kadaster werd de kapel pas ingetekend in 1910.

De familie van Espen bewoonde in de 19de eeuw het pachthof 'De Vernagelde Poort', gelegen op de Leuvensesteenweg ten oosten van Landhuis Van Meerbeek. Op de Ferrariskaart wordt de hoeve aangeduid als 'cense Bever'; op het einde van de 19de eeuw werd de Vernagelde Poort door de familie Van Espen omgevormd tot jeneverstokerij. De burgemeester van Nossegem in de periode 1900-1910 was trouwens een telg uit dit geslacht, met name Jozef Van Espen.

De neoclassicistische pijlerkapel werd opgetrokken uit rode baksteen met contrasterende verwerking van licht gekleurde baksteen voor de omlijsting van de rondboognis; vandaag is ze witgeschilderd, de onderbouw is gecementeerd en bevat een ruitvormige gevelsteen met vermelding 'H. Maria/ Moeder van Bermhertigheyd/ Bid voor ons/ 1860'. De voorzijde is uitgewerkt als frontongevel met bekronend ijzeren kruis; het fronton wordt gesteund door hoekpilasters. De nis met ijzeren hek bevat een plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling 3 (Nossegem), sectie B, 1910/10.
  • VANNOPPEN H. 1979: De geschiedenis van Nossegem, het fanfaredorp, Zaventem, 850.