Sint-Martinuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel

Beschrijving

Pijlerkapel gelegen aan een pleintje, als verbreding van de Groenstraat tussen de Van Dijcklaan en de Steenokkerzeelstraat. Qua inplanting klimt de kapel minstens op tot de 18de eeuw, aangezien ze al is weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1777. Op de Atlas der Buurtwegen is ze aangeduid als 'Sint-Martenskapel', op andere 19de-eeuwse cartografische bronnen als kapel 'St-Martin'.

Voorheen was het een witgekalkt kapelletje van baksteen, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw, zie inventarisgegevens 1975. Vandaag gaat het om een heropgebouwde kapel van zandsteen onder overkragend leien zadeldak; de onderbouw heeft een hardstenen dekplaat waardoor de indruk van een sokkel gecreëerd wordt waarop de bovenbouw staat met een korfboognis in een zandstenen omlijsting; het huidige uitzicht wijkt enigszins af van het oorspronkelijke waar effectief een brede korfboognis met gebogen afdekking geplaatst was op een vierkante sokkel.

Hoewel de kapel volgens J. Lauwers op het eind van de jaren 1970 – begin jaren 1980 voorzien was van een beeld van het Heilig Hart en volgens oude kaarten oorspronkelijk was toegewijd aan Sint-Martinus, bevat de beglaasde nis vandaag een beeld van Sint-Jozef, herkenbaar aan de zaag die hij als attribuut draagt.

• LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 288.