Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Boerenwoning met vroeg 20ste-eeuws uitzicht, echter met 18de-eeuwse kern. In gevelsteen 1763 gedateerd.

Al bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart, volume afleesbaar op het primitief kadasterplan van 1829. In 1901 is het gebouw bezit van graaf de Hemricourt de Grunne de Montalembert en Frans Karel Hubert Ghisken (?), officier, Brussel. Er is in het kadasterarchief sprake van een "Demolition Partielle, changement des limites avec 175". De nieuwe eigenaar wordt Jan-Baptist Goedseels, landbouwer te Wezembeek. De aard van het gebouw verandert van "huis" naar "langgebouw" (sic). Echter in 1902 wordt de woning gekocht door Balis-Vandeschelde Willem, landbouwer Wezembeek, en wordt het gebouw opnieuw "huis". In 1913 is er sprake van een "agrandissement".

Verankerde baksteenbouw van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok dwars op de straat). Met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel met 19de of vroeg 20ste-eeuws uitzicht en ordonnantie. Steekboogvormige vensters en deuren op het gelijkvloers, rechthoekige vensters op de bovenverdieping. Hardstenen lekdrempels. Later ingebrachte rechthoekige poort. Bekroond met houten kroonlijst op modillons. In de zijpuntgevel aan de straatzijde (westzijde) ruitvormige zandstenen gevelsteen met sterk verweerde inscriptie, jaartal 1763 nog goed leesbaar. Tegen de noordgevel recenter bijgebouw onder lessenaarsdak. Hier stond eerder een ander bijgebouw, dat nu afgebroken is. Deze afbraak heeft een gedeelte van de ruwbouw van de boerenwoning blootgelegd, er is een muurgedeelte in zandsteen zichtbaar en een bouwnaad.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Wezembeek-Oppem, Afdeling 1, Sectie B, 1901/4, 1904/1, 1913/40, 1975/48.

Auteurs: Thomas, Hans