Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, in kern opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw, doch gewijzigd en verbouwd. Hoofdzakelijk zandsteenbouw met herstellingen van baksteenmetselwerk. L-vormig boerenhuis met een twee verdiepingen hoge langsvleugel (tijdens het tweede kwart van de 20ste eeuw toegevoegde bovenverdieping) afgedekt met een stomp zadeldak (pannen); gecementeerde voorgevel met rechthoekige muuropeningen doch een uitstekende impost en sluitsteen van zandsteen ter plaatse van de vroegere rondboogdeur; de tweede impost droeg voorheen het bouwjaar 1731 doch bij vergissing werd het jaartal 1730 in de cementering ingegrift.

In het verlengde (links), een stal van zandsteen afgedekt met een gebogen zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons; rechthoekige deur met houten latei en afgeschuinde posten van zandstenen negblokken; ernaast dichtgemetseld venster onder ontlastingsboog en nieuwe muuropeningen. Zijpuntgevel met vlechtingen, schouder- en topstukken van baksteen (Rijnvorm). Haaks gedeelte (achtergevel) met één bouwlaag onder een steil zadeldak (pannen) uit de 18de eeuw; bakstenen zijpuntgevel met een sokkel van zandsteen afgewerkt met afschuining van baksteen; eveneens vlechtingen, top- en schouderstukken van baksteen.

Ernaast, een vergroting van circa 1927. Rechts van het woonhuis, een stal van zandsteen verhoogd en hersteld van baksteen, na de brand die de hoevegebouwen in 1914 teisterde; gewijzigde muuropeningen met enkele behouden posten van zandsteen; vlechtingen van baksteen in de zandstenen straatzijpuntgevel. De oorspronkelijke schuur werd in de 19de eeuw afgebroken en wordt heden vervangen door een loods.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne