Hoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal

Beschrijving

De voormalige hoeve, heden in gebruik als dienstgebouwen voor het hospitaal, zou grotendeels afgebroken worden bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis; enkel het poortgebouw zou gespaard blijven.

Poortgebouw met zadeldak (leien en pannen), uit het einde van de 16de eeuw. Gebruik van zandsteen voor de onderbouw en baksteen voor de bovenbouw. Rondbooginrijpoort van zandsteen met geprofileerde imposten (mettertijd opgehoogd straatniveau). Bakstenen bovenbouw in overstek, met twee rondbogen opgevangen door drie veelvoudig geprofileerde consoles van zandsteen met elkaar verbonden door een cordon. Zijpuntgeveltjes afgewerkt met vlechtingen, schouder- en topstuk. Vlak overzolderde poortdoorgang met een zware balk gedragen op rudimentaire kraagstenen.

Links, éénlaags gebouw onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), opklimmend tot het einde van de 16de eeuw, doch aangepast in de 18de eeuw en later. Zandsteenbouw met een zijpuntgevel afgewerkt met bakstenen vlechtingen en een afgekante hoek met een fraai profiel van zandsteen als overgang. Eertijds vermoedelijk blinde straatgevel, heden met recente muuropeningen. Erfzijdegevel (opgehoogd vloerniveau) met recente muuropeningen doch twee tot venster aangepaste steekboogdeuren met kwartholbeloop der omlijstingen (18de eeuw).

Rechts van de poort, dienstgebouw (nok loodrecht op de straat) afgedekt met een steil hellend zadeldak (kunstleien), door verankering in de straatgevel gedagtekend 1597. Straatgevel met resterend muurpand van baksteen met speklagen van zandsteen; naden in het metselwerk, de sporen van vlechtingen en het resterend schouderstuk wijzen op de verbreding van het gebouw naar rechts en de ophoging van het straatniveau. Dakspant met nokbalk.

In het verlengde van dit gebouw, voormalige langsschuur grotendeels opgetrokken uit zandsteen en afgedekt met een steil zadeldak (pannen), daterend uit het begin van de 17de eeuw en kort nadien verbreed (zichtbaar in de dakspant). Ingrijpende aanpassingen der gevels, onder meer de recente muuropeningen, doch behouden vlechtingen, schouder- en topstukken in de zijpuntgevels met bakstenen bovenbouw; sporen van vakwerk binnenin.Sommige der gebouwen uit de 19de eeuw bewaren muurpanden van zandsteen, sporen van speklagen of resten van oude venster- of deuromlijstingen met posten van zandstenen negblokken.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne