Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Sterk aangepast ensemble van drie eenheden, elk bestaande uit per drie gekoppelde, schuin ingeplante eengezinswoningen met voortuintjes uit het midden van de negentiende eeuw. Het betreft hier arbeiderswoningen naar ontwerp van de Brusselse architect Jean-Pierre Cluysenaar, op grond aangekocht door textielfabrikant Henricus Josephus Rey; de panden werden kadastraal ingetekend in 1857. Het was trouwens ook naar ontwerp van dezelfde architect dat H.J. Rey zijn kasteel liet optrekken in het aanpalende Drogenbos.

Haaks in elkaar gewerkte bakstenen volumes van twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken met gedeeltelijk bewaarde houten windborden. Nu verwijzen enkel de volumes nog naar de voormalige toestand; de meeste muuropeningen, rechthoekig of rondbogig, werden voorzien van nieuw schrijnwerk en/of aangepast.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1857/8.
  • VAN DER KOLK B. [uitgever] 1859: Maisons de campagne, châteaux, fermes, maisons de jardinier, garde-chasse et d'ouvriers, etc., exécutés en Belgique par Jean-Pierre Cluysenaar, architecte, Brussel, 26.