Maria-Magdalenakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria-Magdalenakapel

Beschrijving

Maria-Magdalenakapel van 1858, geflankeerd door coniferen en gebouwd ter vervanging van een oudere wijkkapel die verdween in 1840, maar waarvan de oorsprong als dochterkerk van de Sint-Pieterskerk minstens opklom tot 1394. Het Kaartboek van Ter Kameren, opgesteld door landmeter G. Couvreur bevat een duidelijke weergave van de kapel van Mekingen in 1719: een vrij ruime constructie met midden- en zijbeuken onder een zadeldak met dakruiter en aansluitend een rechthoekig koor.

De huidige, schuin ingeplante wegkapel heeft een rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt door een zinken zadeldak. Ofschoon ze dateert van 1858 werd ze op het kadaster pas ingetekend in 1912, een fenomeen dat regelmatig voorkomt voor kapellen of bijgebouwen.

Baksteenbouw met bepleisterde en beschilderde puntgevel vooraan; eenvoudige, deels getraliede rondboogdeur onder gevelplaat van blauwe hardsteen met de vermelding "Deze capelle/ is gebouwd/ ter eere van/ Maria Magdalena/ door de bewooners/ van Mekingen/ anno 1858".

Bepleisterd en beschilderd interieur; kap bezet met planchetten; diverse plaasteren heiligenbeelden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1912/47.
  • LAURENT R. 1996: De goederen van de abdij van Ter Kameren in Brabant. Kaartboek 1716-1720, Brussel, 83.
  • VAN MIEGHEM A. 1993: Ontstaan van Sint-Pieters-Leeuw, in Hallensia, jaargang 15, nummer 4, 7.