De groote Mortier

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel op de begane grond en oorspronkelijk acht huurkwartieren op de bovenverdiepingen, gebouwd in opdracht van Louis Van Peer, naar ontwerpen door de architect Joseph Merckx uit 1937-1938. Het betrof de totale verbouwing van een traditioneel diephuis uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, waarvan de topgevel in 1872 was aangepast tot lijstgevel. De huisnaam “De groote Mortier” gaat terug tot het midden van de 15de eeuw. Rijwoning van twee traveeën en vijf bouwlagen onder een plat dak. Banale gecementeerde lijstgevel met brede rechthoekige vensters, op een winkelpui uit de vroege naoorlogse periode.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#8113, 18#8618, 18#9985 en 1872#1131.
  • ASAERT G. 2005: Honderd huizen aan de Grote Markt van Antwerpen. Vijf eeuwen bewoningsgeschiedenis, Zwolle en Antwerpen, 31-35.