Hof te Rode

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Hof te Rode

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Hof te Rode met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Rode

Beschrijving

Tot woongelegenheden verbouwde U-vormige hoeve met twee bouwlagen. Het Hof te Rode bevindt zich in een residentiële omgeving in de buurt van het station op de hoek van de Zoniënwoudlaan en de Toeristenlaan. De langs de Zoniënwoudlaan gelegen vleugel betreft wellicht een voormalige schuur, de andere zou een voormalig woonhuis zijn.

Historiek

Het Hof te Rode zou terug te voeren zijn op het Hof van Mosselmans, een pachthof dat rond 1850 werd opgetrokken op gronden onttrokken aan het Zoniënwoud. Met de aanleg van de Zoniënwoudlaan omstreeks 1910 werden de gronden van het hof doorsneden en de hoeve verkocht aan Alfred Ruelle. Deze verbouwde ze tot de pittoreske "Café Laiterie au Nouveau Rhode Chez Alfred", met een grote eetzaal in de oude schuur, logeerkamers op de eerste verdieping, en een grote tuin. Het vaak op postkaarten afgebeelde roze geschilderde familiepension werd genoemd naar de omliggende wijk Nieuw Rode, die vanaf 1914 werd aangelegd. Door de nabijheid van het station en de aanleg van de tramlijn op de Zoniënwoudlaan rond 1914 trok de hoeve-laiterie tal van toeristen uit Brussel. Vandaag is Hof te Rode dan ook vooral een getuige van het zondagstoerisme van Brussel naar Sint-Genesius-Rode uit het begin van de 20ste eeuw.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in opeenvolgende verbouwingen een bijgebouw afgebroken, het volume tussen schuur en woonhuis grondig gewijzigd, en werden in de voormalige schuur de muuropeningen gewijzigd. De dakvormen werden behouden. Nog tot in de jaren 1990 bevond zich op het gelijkvloers een feestzaal en restaurant, met erboven appartementen. Vandaag is de hoeve volledig verbouwd tot een wooncomplex, met een handelsfunctie op de gelijkvloerse verdieping van de oude schuur.

Vandaag witgeschilderde baksteenbouw in U-vorm, met zwart geschilderde plint. De voormalige schuur bevindt zich onder een schilddak met toren en is bedekt met zwarte en rode geëmailleerde pannen. Het voormalige woonhuis bevindt zich onder een zadeldak met rode pannen. Onder het woonhuis zouden zich nog gewelfde kelders bevinden. Het woonhuis heeft zijn rechthoekige muuropeningen behouden. In de voormalige schuur werden op de begane grond de oorspronkelijk getoogde muuropeningen gewijzigd in rechthoekige. Op de verdieping nog steeds getoogde muuropeningen. Schrijnwerk in zwart en groen geschilderd hout.

• MAZIERS M. 1995: Sint-Genesius-Rode in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 48-9.
  • THEYS C. 1960: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, Brussel, 236.