Hof te Kattem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Kattem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Kattem

Beschrijving

Hoeve, 12de-eeuwse stichting van de abdij van Ninove die het pachthof tot de Franse Revolutie behield; heden is het een boerderij met geplaveid erf en gebouwen in los verband, in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch met bakstenen gevels uit de 19de eeuw vermoedelijk ter vervanging van leembouw waarvan echter geen sporen overblijven.

Ten westen, L-vormig boerenhuis met verhoogde begane grond en zadeldak (pannen); rechthoekige vensters onder houten latei met lekdrempels van arduin en twee steekboogvensters van baksteen. In de zijgevel, een steekboogkelderdeur in een omlijsting van arkose-achtige zandsteen (18de eeuw). In de woonkamer, oude moer- en kinderbalken en een bakstenen schouw. Ten noorden, varkensstal met lage gekoppelde deuren in arduinen omlijstingen.

Ten oosten, koestal van baksteen met zadeldak (pannen); afwerking met vlechtingen; enkele oude deuromlijstingen van arkoseblokken.

Ten zuiden, langsschuur van baksteen onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw.

• SOENS E. 1934: Het Hof van Kattem, uithof der Norbertijner abdij van Ninove, in Eigen Schoon en de Brabander, 49-62.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne