Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Boerenburgerhuis met bijgebouwen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie en woningen

Neoclassicistisch boerenburgerhuis uit 1863 met verschillende bijgebouwen.

Op de hoek met de Kraanstraat staat de dominant ingeplante voormalige hoeve uit 1863. Het geheel wordt gevormd door het als een herenwoonst ogend woonhuis geflankeerd door bescheidenere stalvleugels. Het woonhuis is opgevat als een vijf traveeën breed dubbelhuis met twee bouwlagen en een met een cordonlijst en lage rechthoekige vensters afgetekende mezzanino. Het geheel is opgetrokken in baksteen en afgedekt met een licht uitzwenkend en overkragend schilddak (kunstleien en mechanische rode pan) op geprofileerde houten consoles. De strak symmetrische gevelordonnantie wordt bepaald door beluikte, hoge rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en een centrale rechthoekige inkomdeur met bovenlicht gevat in een vlakke hardstenen omlijsting met druiplijst. De evenwichtige opbouw wordt nog versterkt door de vrijwel identiek met de mezzanino-vensters geproportioneerde en met hardsteen omlijste en getraliede keldergaten.
De eveneens symmetrisch uitgewerkte, maar meer gesloten achtergevel toont een centrale deur en twee vensters op het gelijkvloers, drie vensters op de verdieping en blinde vensters ter hoogte van de mezzanino. De zijgevels zijn volledig blind.

In tegenstelling tot wat de gevelopstand doet vermoeden is er geen centrale dwarsgang maar een kleine traphal met eenvoudige houten slingertrap achteraan in de keuken, geflankeerd door een houten inbouwkast die tevens de toegang bevat tot de overwelfde en rode gebakken tegels bevloerde kelders. De 19de-eeuwse binnenafwerking wordt getypeerd door decoratieve cementtegelvloeren (hal, voorkamer links), eenvoudige marmeren en houten schouwmantels en (gedecapeerde) paneeldeuren. De dragende structuur van moer- en kinderbalken en traditionele genummerde kapspanten is eveneens bewaard.

Het woonhuis wordt geflankeerd door diverse bijgebouwen en stallingen, eenvoudige bakstenen constructies met pannen (rode en zwarte handvormpan) zadeldak die een binnenkoer omlijnen. Het dak van de vleugel links vooraan is onlangs (voor 2002) ingestort.

• DE MAEGD C. en VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 2n., Gent, 71 e.v.
  • LINDEMANS J. 1952: Toponymie van Borchtlombeek, in Eigen Schoon en de Brabander, 353-377.
  • VERBESSELT J. 1991: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw, 23, Dekenij Halle V, Brussel, 111-180.
  • VRANCKEN J. 1981: Pajottenland, een land om lief te hebben, Ternat, 318-324.

Bron: Beschermingsdossier DB002199200