Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Mooi gelegen voormalige pastorie afhankelijk van de abdij van Ninove. Het oorspronkelijke dubbelhuis met twee verdiepingen van vijf traveeën uit de 17de eeuw (gevelsteen van 1617 in de zijgevel) werd circa 1840 vergroot en voorzien van een nieuwe gevel; zijnde de voorgevel met beraapte bepleistering voorzien van rechthoekige vensters en brede deur in een arduinen omlijsting met op consoles gedragen druiplijst; het venster erboven ingeschreven in een inspringend rondboogveld.

De oorspronkelijke achtergevel met beraapte bepleistering is voorzien van een gelijkaardig opgevatte doch smallere middentravee uit de 19de eeuw; voorts aangepaste rechthoekige vensters (voorheen kruisen), speklagen en afgeschuinde plint uit de 17de eeuw. Zijtrapgevels met aan de achtergevelzijde de behouden acht treden; afgeschuinde plint, uitspringende puilijst en gedichte kruis- en half kruisvensters.

Binnenin, stucplafond uit de tweede helft van de 18de eeuw in de westelijke kamer, met moulures die ook op de geprofileerde balken doorlopen en met een wapensteen van de abdij van Ninove en de leus "Sic Luceat".

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne