Afspanning De Kroon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Kroon

Voormalige afspanning daterend van 1760 doch met wijzigingen onder meer uit de 20ste eeuw.

Eénlaags boerenhuis met zadeldak (pannen) op geprofileerde daklijstbalkjes en met nieuwe dakvensters. Baksteenmetselwerk met verwerking van arkoseblokken voor de lage sokkel en de deuromlijstingen. Verbouwde rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin. Hoge rondboogdeur omlijst met negblokken van arkose met kwartronde neg en ingekraste ruitmotieven en voorzien van imposten, druiplijst en een 1760 gedateerde sluitsteen; houten tussendorpel en deurwaaier van gesmeed ijzer. Links, een kruisvenster van arkose en een rondboogpoort, aangebracht (1936) ter plaatse van de vroegere stallen. Rechts, een rondboogdeur met imposten en negblokken van arkose.

Ernaast geeft een inrijpoort onder houten latei toegang tot een geplaveide binnenplaats met recente bakstenen gebouwen.

Binnenin, een vertrek met een Louis XV-stuc-plafond, moerbalken met afgeschuinde kanten en een schouw met geprofileerde dragers van zandsteen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne