Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Ledeberg

Beschrijving

Inplanting bovenop een heuvel met omringende loofbomen. Oud bedevaartsoord, vermeld in de 12de eeuw, als een soort van hulpkerk van Pamel; schenking aan het Sint-Jansgasthuis te Brussel in de loop van de 13de eeuw, en later aan de abdij van Ninove. Bediend door een paar minderbroeders, van de 17de eeuw tot de opheffing tijdens de Franse Revolutie. Opnieuw opengesteld van 1825 af.

Vrij eenvoudige plattegrond maar complexe opstand en volumewerking, resulterend van opeenvolgende aanpassingen en vergrotingen. Voorportaal met zuidtoren (1900 of 1917?), beuk van drie traveeën, toegevoegde zuidzijbeuk (1917), uitspringend transept en smal koor (circa 1840 en volgende); sacristieën ten noorden en ten zuiden. De noordgevel, in onregelmatig Ledezandsteenverband (muurdikte van circa 1,50 meter) zou kunnen teruggaan op de 11de-12de eeuw; latere rondboogvormige vensters (18de eeuw?).

Neogotisch getinte zuidtoren en zuidgevel, laatstgenoemde gemarkeerd door spitsboogvensters onder puntgevels. Zadeldak met dakruiter boven de hoofdbeuk, en lessenaarsdak boven de zijbeuk. Eenvoudige neoclassicistische oostpartij (baksteen), geritmeerd door eenvoudige rondboogvensters met hardstenen lekdrempels en imposten.

Interieur. Hoofdbeukruimte overkluisd door middel van ingedrukt kruisribgewelf met brede gecaissonneerde gordelbogen steunend op classicistische consoles (18de eeuw); gelijksoortige overwelving voortgezet over het transept en het koor. Houten bebording over het neogotisch portaal en de zuidzijbeuk.

Mobilair. Recente glasramen, J. Beeck; Sint-Apollonia en Gekroonde Christus (barok, volkskunst, 17de eeuw); barok hoofdaltaar (tweede helft 17de eeuw) in zijaltaren (18de eeuw); tegen de koorgevel, overgebrachte grafstenen uit de oude kerk van Pamel: A. de Croy, († 1618), A. Glockmans († 1630), Heerlyckeit van Pamel, 1642.

• LEMAIRE R. M. s.d.: persoonlijk archief.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne