Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve uit eind 18de of begin 19de eeuw (?). Eind 18de eeuw was er op deze locatie al bebouwing aangeduid op de Ferrariskaart, onder de vorm van een rechthoekig volume aan de straat. Op het primitief kadaster (circa 1825) was het al een gesloten hoeve. Kadastraal werden er sindsdien geen grote wijzigingen opgetekend. Sterk gerenoveerd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Witgekalkt verankerd boerenhuis van twee bouwlagen onder een leien zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Vrij gesloten straatgevel met op de begane grond enkele kleine rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en met diefijzers. De gevel wordt afgelijnd door een bakstenen overhoekse fries. Zijgevels met aandaken. Oudere muurdelen van breuksteen en gebruik van kalkzandsteen voor omlijstingen. Rechter zijgevel opgebouwd uit witte kalkzandsteen en er is nog een witte zandstenen omlijsting aanwezig. In de gevel metselaarsteken in baksteen (kruis) en gevelsteen: "Bid voor de ziel van .(?) Grovens (?) vermoord den 7 sep 18(?)5 R.I.P.".

De schuur (nok loodrecht op de straat) werd sterk gerenoveerd (nieuwe gevel?). Op een luchtfoto van circa 1960 is zichtbaar dat de schuur werd verbouwd tot woning. De andere gebouwen zijn niet zichtbaar vanop de straat, maar zijn ook sterk aangepast. Het pand kon niet bezocht worden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling II (Overijse), sectie H, circa 1825.
  • STROOBANTS F. 2001: Overijse in de twintigste eeuw in prentkaarten, Bijdrage XXI tot de Geschiedenis van IJse-, Lane-, en Dijleland, Overijse, 219.

Auteurs: Verwinnen, Katrien