Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Boerenburgerhuis, geregistreerd op het kadaster in 1879 in eigendom van landbouwer Antoine Joseph Stouffs. Gelegen in een ommuurde tuin, deels met een witgeschilderde bakstenen muur voorzien van rechthoekige spaarvelden en een ezelsrug en deels met een lage bakstenen muur met ijzeren hekken. Aan de straat toegang tussen bakstenen pijlers met getrapte bekroning.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak (nog loodrecht op de straat). Bepleisterde en beschilderde gevels met verdiepte velden. Rechthoekige muuropeningen met blauwe hardstenen dorpels, op de begane grond beluikt. Deels vernieuwd schrijnwerk. Deur in een vlakke hardstenen omlijsting met hierboven een kleine luifel van ijzer en glas. Ten zuidwesten aansluitend lagere en smallere bijgebouwen uit midden 20ste eeuw onder pannen zadeldaken met aanbouw van een nieuwe veranda ten noorden.

Aan de straatzijde, aansluitend bij de ommuring van de voortuin, éénlaags bijgebouw onder pannen zadeldak (kadastraal geregistreerd in 1940).

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling III (Overijse), 1879/50, 1940/7 en 1951/22.

Auteurs: Verwinnen, Katrien