erfgoedobject

Hoeve Bakenboshof

bouwkundig element
ID
40488
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40488

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bakenboshof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Bakenboshof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het "Bakenboshof" is een hoeve met gebouwen uit de 19de eeuw, in los verband gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

De hoeve werd kadastraal geregistreerd in 1852, ten westen tegen een reeds bestaande hoeve (gebruik van een gemeenschappelijke schuur?) in eigendom van de kinderen Pierre Decock. De naamgeving van de hoeve verwijst naar het gelijknamige gehucht waarin de hoeve zich bevindt maar kon niet geverifieerd worden aangezien ze niet voorkomt op historisch kaartmateriaal.

Een plaatsbezoek aan het erf werd niet toegestaan, maar de beschrijving van de eerste inventariscampagne in de jaren 1970 komt nog overeen met de huidige toestand:

Ten noordwesten loodrecht op de straat witgeschilderd boerenhuis van baksteen met zadeldak (pannen). Het boerenhuis is door middel van een steen van de zijgevel gedateerd "J. B. Decock 1850". Aanvankelijk telde het slechts één bouwlaag, deze werd over drie traveeën met één verdieping verhoogd. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels. Zijpuntgevels met vlechtingen, en aan de tuinkant bovendien met top- en schouderstukken van baksteen. Ten noordoosten van het erf aanhorigheid van baksteen onder pannen schilddak. Aan de straat wordt het erf afgesloten door een witgeschilderd bakstenen bijgebouw onder lessenaarsdak met rechthoekige toegangspoort onder houten latei.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, afdeling VI (Overijse), 1852/32.
  • DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne; Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Bakenboshof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40488 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.