Huis Calotte

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Beschrijving

Zeven traveeën brede constructie met twee verdiepingen en een zadeldak (leien), gedateerd anno MDCCLXXXI boven een afbeelding van een posthoorn; naar verluidt heden "huis Calotte", doch voorheen afspanning "De Hoorn", reeds vermeld in de 15de eeuw doch de huidige constructie daterend van 1781. Baksteenbouw met arduinen plint; rechthoekige vensters met boven- en onderdorpels van arduin en brede rechthoekige poort in arduinen omlijsting. Gecementeerde achtergevel. Bakstenen gebouwen uit de 19de eeuw uitziend op de binnenplaats. Vrij vervallen toestand en in gebruik als stapelplaats.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Het gebouw werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw. Bij de nieuwe poortdoorgang werd de witte natuurstenen jaarsteen "ANNO MSCCLXXXI" (1781) met hieronder een afbeelding van een posthoorn gerecupereerd. Het gebouw dateerde waarschijnlijk van na de aanleg en rechttrekking van de Waversestenweg in 1768. De naam van het gebouw “den Horen” duikt voor het eerst op in 1488.

• VANDE PUTTE 2012: Exit “De Cluyse”… back tot “De Horen” … via Calotte, Zoniën 36. 3: 97-111.