Vrijheidscamme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijheidscamme

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij

Beschrijving

Voormalige brouwerij uit het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw (?), gelegen in een doodlopend steegje bij het begin van de Waversesteenweg ten zuidwesten van het Just. Lipsiusplein. Op het einde van het steegje naast de brouwerij staat nog een dorpspomp.

Historiek

Over de datering van het pand is niet veel bekend, kadasteronderzoek geeft geen wijzigingen weer aan het gebouw sinds het begin van de 19de eeuw. Volgens Denayer was op de locatie van deze oude "kamme", de vrijheidscamme van Overijse gelegen. Tussen 1686 en 1688 waren Guilliam Leriche en Magdalena Van Meldaert eigenaars van de brouwerij. Na 1704 komt ze in handen van Lambert Van Billoen. Dit wordt bevestigd, want bij de opmaak van het primitief kadaster (circa 1825) was de brouwerij in handen van Anna-Catharina Van Billoen. In 1875 komt de brouwerij in handen van Arthur en Ernest Depage. In 1919 verkoop aan Prosper Paillet. Volgens de "Annuaire de la Brasserie Belge" van 1948 was hier brouwerij-mouterij "De Page" gelegen.

De brouwerij onderging een aantal functiewijzigingen waardoor er waarschijnlijk geen elementen van de oorspronkelijke inrichting bewaard zijn.

Beschrijving

Rechthoekig bakstenen gebouw van drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak (bedekt met pannen). Laadvenster in de laatste travee, in de inventaris van 1975 werd nog melding gemaakt van een laadbalk die inmiddels verdwenen is. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels, op de begane grond aangepaste muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling VI (Overijse), sectie L, 1825.
  • S.N. 1994: Onuitgegeven brochure Open Monumentendag 11 september 1994, "Brouwerijen, van water tot bier", Overijse.
  • BECUWE F. 2016: Tel orge, tel malt. Klein- en grootmouterijen in Vlaanderen (1850-1950), Relicta Monografieën 10, Gent, 49.
  • DENAYER R. 1984: 750 jaar vrijheid Overijse. De Vrijheidscamme en de Vrijheidsput, Zoniën 8, 1, 32-42.

Auteurs: Verwinnen, Katrien