Hoeve Tessenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Tessenhof

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Tesseshof

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Tesseshof: omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "Tessenhof", U-vormige hoeve met dienstgebouwen uit 19de en 20ste eeuw doch het boerenhuis in traditionele stijl, uit de 18de eeuw. Zes traveeën brede woning met één bouwlaag en steil zadeldak (recente pannen); hervoegde en beschilderde baksteenbouw met in 1919 gecementeerde zijpuntgevels (jaartal in de top) doch behouden top- en schouderstukken.

Fraai beschilderde voorgevel (erfzijde) met vijf voorheen beluikte kruisvensters in een omlijsting voorzien van negblokken en doorlopende cordons ter hoogte van de boven-, tussen- en onderdorpels en met een ontlastingssysteem van strekse baksteen. Lage steekboogdeur omlijst met gesinterde baksteentjes. Gelijkaardige deur in de haast gesloten straatgevel; tijdens de 19de eeuw aangebouwde kapel van baksteen met zadeldakje (kunstleien); rondboognis, pilastergevel, houten luifel en windborden.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne