Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Beschrijving

Een in circa 1837 gebouwde pastorie met tuin van 34,5 are met enkele relicten van de oorspronkelijke beplanting.

Pastorie

De voormalige pastorie van Bellingen is een bakstenen, tweelaags dubbelhuis, vijf traveeën breed, onder een kunstleien zadeldak met een beraapte voorgevelbepleistering. De versiering is beperkt tot een kwartronde daklijst en het geschilderde kruis boven de middentravee. Rechthoekige vensters en een gelijkaardige voordeur met arduinen druiplijst.

Pastorietuin

Twee witte paardekastanjes (Aesculus hippocastanum), een tamme kastanje (Castanea sativa) en een Hollandse linde (Tilia x europaea) langs de oostrand van het perceel – bomen met stamomtrekken tussen 350 en 385 centimeter gemeten op 150 cm hoogte – zijn de enige relicten van de oorspronkelijke aanleg en beplanting. De paardekastanjes werden tijdens de zomer 2004 zonder duidelijke reden gerooid.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant,Oude kadastrale legger 212 Bellingen art. 6, nrs. 10, 11, 14, 17 en 18.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Bellingen 1838, nr. 1.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent, 44.
  • DENEEF, R., 2005: Historische Tuinen en Parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant: Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Deneef, Roger; De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne