Gesloten hoeve Hof ten Puttenberg

Beschrijving

Hoeve "Hof ten Puttenberg", afhankelijk van het gelijknamige leenhof (onder Pepingen). Ruime gesloten hoeve met geelgeschilderde gebouwen van baksteen onder pannen zadeldak, daterend uit de tweede helft van de 18de en de 19de eeuw en gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Inrijpoort opgenomen in de dienstvleugel uit de 19de eeuw.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) van zeven traveeën met anderhalve verdieping en een zadeldak (pannen), gedateerd 17(7)7 door middel van uitstekende baksteenkoppen in de zijgevel. Voorgevel geritmeerd door steekboogvormige muuropeningen in vlakke omlijstingen; in de achtergevel, kleine getraliede venstertjes en een rondboogdeur van arkose verrijkt met negblokken, imposten, en een sluitsteen.

Lage varkensstal voorzien van gekoppelde deurtjes van arduin en gemarkeerd door een hoog opgetrokken en slanke duiventoren (19de eeuw). Vierde zijde ingenomen door de met vlechtingen afgewerkte langsschuur; bouwjaar 1772 aangegeven op de sleutels van de steekbooginrijpoorten van arduin; langsgevel voorzien van een arkosen rondboogdeur met imposten, negblokken en sluitsteen.

Naast de hoeve, vier bakstenen zuilen waarvan de middelste een wapenschild en het opschrift "anno 1762" draagt.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne