Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Pepingen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Pepingen

Beschrijving

Voormalige gesloten hoeve, heden houtzagerij, met gebouwen uit de 17de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); de constructie klimt op tot de 17de eeuw, te oordelen naar het algemeen volume, de zijtrapgevels (7 treden) en de hoge, afgeschuinde plint van de voorgevel; ze werd echter verbouwd: gecementeerde voorgevel met gewijzigde ordonnantie, nieuwe gevelsteen en kunstleien bebording in de zijgevels, en verbreed met een bijbouw tegen de achtergevel.

De aanhorigheden, van baksteen onder zadeldak (pannen), dateren uit de 19de eeuw: verankering in de zijgeveltop van de rechtervleugel te interpreteren als 1878, en onvolledig bouwjaar 185. aangegeven door middel van baksteenkoppen in de puntgevel van de schuur. Aan de Kamstraat een oudere gevelsokkel van arkose. Rechthoekige staldeuren in vlakke omlijstingen van arduin. Wijzigingen onder meer van de muuropeningen in de langsschuur.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

De hoeve is niet langer in gebruik als houtzagerij.

• Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Vlaams-Brabant (2020).