erfgoedobject

Hoeve Trappenhoef

bouwkundig element
ID
40311
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40311
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Trappenhoef
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve "Trappenhoef" of "hof van Pede", waarbij eertijds een cijnshof hoorde dat tijdens de 15de en 16de eeuw in het bezit was van de familie 't Serclaes. Heden een gesloten hoeve met gebouwen in los verband gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats, in kern wellicht opklimmend tot de 17de eeuw. Ingekort boerenhuis van baksteen met een afgeschuinde plint van zandsteen en afgedekt met een pannen zadeldak. Verhoogde begane grond met rondboogdeur voorzien van imposten en getraliede rechthoekige vensters met houten boven- en arduinen onderdorpels. Bijgebouwen tegen de achtergevel. Langsschuur en hoevegebouwen van baksteen onder pannen zadeldaken uit de 19de eeuw en zonder noemenswaardigheden.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Trappenhoef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.