Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen onder een doorlopende bedaking, oorspronkelijk teruggaand tot één herenhuis, zogenaamd Guldenhooft, dat tijdens de late 19de eeuw in het bezit was van beenhouwer en landbouwer Jan Baptiste Vandenbril-Gorgon, die ook burgemeester was van Merchtem tussen 1881 en 1885. In 1885 werd in het kadaster een 'gedeeltelijke heropbouw' geregistreerd onder deze eigenaar. Reeds in 1886 werd het pand opgesplitst in twee woningen.

Eenvoudige burgerhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën, en twee bouwlagen onder een mank pannen zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat. De lijstgevel wordt afgelijnd door een doorlopend klassiek hoofdgestel met blinde fries en een houten kroonlijst op tandlijst en uitgelengde consoles.

Volgens een oude prentbriefkaart was de gevel oorspronkelijk volledig bepleisterd en voorzien van rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen en doorgetrokken lekdrempels. Enkel nummer 49 bewaart de bepleistering maar de vensters werden over de hele gevel aangepast.

Het nummer 51 heeft momenteel een gedecapeerde voorgevel die wordt geopend door recent opnieuw beluikte rechthoekige benedenvensters onder hardstenen latei en getoogde bovenvensters, alle voorzien van hardstenen lekdrempels. Het schrijnwerk van de vensters werd volledig vernieuwd. De luiken worden wel vergrendeld met bewaarde luikwervels in de vorm van figuratieve bustes. De toegangsdeur van nummer 51 is gevat in een vernieuwde (?) hardstenen omlijsting onder een sterk uitspringende hardstenen kroonlijst.

Bepleisterde linkerzijgevel, voorzien van krulspieankers. Rechts wordt het hoofdvolume geflankeerd door een eenlaagse aanbouw, onder een geprofileerde houten kroonlijst op tandlijst. Het baksteenparement is momenteel gedecapeerd en vertoont bouwnaden en restanten van kalkzandstenen blokken, die verwijzen naar de oorspronkelijke rechthoekige muuropening, die was afgesloten met een ijzeren hek. Deze opening is momenteel aangepast tot een poort in een getoogde opening.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Merchtem, afdeling II (Merchtem), 1885/23 en 1886/15.
  • ASSELMAN R. e.a. 1996: Merchtem ons dorp, deel I. Bloemlezing. Een reeks bijdragen tot de geschiedenis van Merchtem, Merchtem, 58.

Auteurs: Verhelst, Julie