Gesloten hoeve Hof d'Hellegem

Beschrijving

Gesloten hoeve met uit de 19de eeuw daterende of recentere dienstgebouwen doch een voormalig boerenhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw.

Mooi gelegen geheel met fraai volume der gebouwen en dominerend boerenhuis. Imposant dubbelhuis van drie traveeën met twee verdiepingen afgedekt met een steil zadeldak (pannen), gedragen door geprofileerde houten modillons; oorspronkelijke schoorstenen afgezet met een fraaie zandstenen lijst. Heden in gebruik als bergruimte en openstaand voor geleidelijk verval.

Witgekalkt metselwerk van Spaanse baksteen, gedateerd in een gevelsteen boven de deur "HDVK J1761(?)". Rechthoekige vensteromlijstingen met sponning en duimen. Steekboogdeur met gesmeed ijzeren waaier ingeschreven in een met sleutel en geprofileerde druiplijst verrijkte omlijsting. Zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen en schouderstukken. Binnenin, houten trap met oorspronkelijke spijlen doch gestolen trappaal; traditioneel gebint met telmerken. Het rechter, tot woning aangepast dienstgebouw bewaart vlechtingen van de oudere toestand.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne