Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis oorspronkelijk met trapgevel dat minstens opklimt tot de 17de eeuw. Egide Van Regemortel liet in 1864 door de aannemer C. Aernouts de kruiskozijnen van de eerste verdieping aanpassen door het verwijderen van de monelen en het verlagen van de dorpels. Diens weduwe gaf in 1879 de architect, aannemer en beeldhouwer Adolphus Kockerols opdracht de tweeledige geveltop van twaalf treden met drielicht te vervangen door een tweede verdieping. Van Kockerols zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1870 tot 1900.

Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat). Voorheen bepleisterde en beschilderde, omstreeks 1975 gedecapeerde lijstgevel, de eerste twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw met speklagen en kwartholle negblokken, verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste rechthoekige vensters, oorspronkelijk kruiskozijnen, op de begane grond vanaf de sokkel met keldermond, op de bovenverdiepingen met individuele lekdrempels. Rechthoekige inkomdeur gevat in een vroeg-19de-eeuwse, hardstenen omlijsting met neuten in de eerste travee; houten vleugeldeur. Een klassiek hoofdgestel waarvan de houten kroonlijst is verwijderd vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#483 en 1879#195.