erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
40125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40125
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten hoevetje met gebouwen van baksteen gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met één verdieping en zadeldak (pannen), in een zandstenen gevelsteen boven de deur gedateerd "PM/AMFD/ 1789". Gebruik van baksteen (Rijnvorm). Gewijzigde muuropeningen doch eertijds met strekse baksteen afgewerkte rechthoekige vensters en deur; van laatstgenoemde rest de oorspronkelijke latei van strekse baksteen met een uitspringende sleutel en druiplijstje van hetzelfde materiaal (vermoedelijk eertijds bepleisterd).

Binnenin, in het rechterwoonvertrek, een 18de-eeuwse schouw met bakstenen posten en gekornist eikenblad.

Dienstgebouwen van baksteen onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen langsschuur met zadeldak en wolfseind, uit einde 18de eeuw. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei en open inrit aan de erfzijde. Traditioneel dakgebint met telmerken; talrijke inscripties in de beplanking, onder meer persoonsnamen, jaartallen (waarvan de oudste 1797) en volkse tekeningen, onder meer een mooie ruiterfiguur, een kapelletje en geometrische siermotieven.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.