Pastorie Sint-Sebastianusparochie met tuin

Beschrijving

Mooi voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie, volgens literatuurbronnen van 1733, met omliggende, ommuurde tuin ingeplant op het einde van het Pastorijpad. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak tussen aandaken. Dakkapel in de as van de deurtravee.

Bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel op zandstenen plint. Rechthoekige muuropeningen met verkleinende ordonnantie, in de centrale deurtravee venster in geriemde omlijsting voorzien van een sluitsteen. De deur heeft een vlak bepleisterde omlijsting en is geflankeerd door twee voetschrapers. Gevulde en met leeuwenkopjes versierde steigergaten. De gevel is afgelijnd door een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op modillons met dropmotief en tandlijst.

Ondanks latere aanpassingen (onder meer schrijnwerk) verwijzen de aandaken en de muurvlechtingen in de zijgevel de oudere oorsprong. In de achtergevel zijn bovendien de oorspronkelijke zandstenen omlijstingen van de muuropeningen nog zichtbaar.

Aanleunend nog een twee traveeën en twee bouwlagen tellend bijgebouw onder leien zadeldak met rechthoekige muuropeningen vooraan en steekboogvensters aan de achterkant. Heilig hartbeeld in de noordoostelijke hoek van de tuin.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, sectie A, 1884/15, 1982/19.
  • THEYS C. & GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 60.