Kapel Sint-Sebastiaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Sebastiaan

Beschrijving

Wegkapel omgeven door een viertal kortgesnoeide lindes, gelegen in de bocht Van de Sint Sebastiaanstraat aan de voet van de "Trap van de honderdjarige" (zie Kerkstraat), waar ook de Fons Dehaesstraat vertrekt.

De huidige kapel dateert uit de jaren 1970 en werd opgetrokken ter vervanging van de oude Sint-Sebastiaankapel, die in de literatuur 1870 wordt gedateerd. Deze kapel droeg volgend opschrift: "H. Sebastianus, patroon tegen cholera". De oude kapel werd in 1885 in het kadaster geregistreerd op een perceel dat vanaf toen een eigen kadasternummer kreeg. Vroeger, toen de lijken nog gedragen werden, gingen de uitvaarten opzettelijk langs de kapel voorbij. De baar werd neergezet en bleef er enkele ogenblikken rusten onder de blik van de heilige.

Eenvoudige bakstenen pijlerkapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend zadeldakje, met schijnvoegen gecementeerd. Rechthoekige beeldnis met sterk verweerd beeldje van Sint-Sebastiaan, afgesloten door een ijzeren hekje.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Linkebeek, Sectie A, 1885/7.
  • THEYS C. & GEYSELS J. 1957: Geschiedenis van Linkebeek, Brussel, 1957, 103.