erfgoedobject

Waaggebouw

bouwkundig element
ID
40015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40015

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waaggebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waaggebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige waag, voorheen afhankelijk van het verdwenen plaatselijk kasteel. Heden in twee verdeeld tweeverdiepingshuis onder schilddak (pannen) met geprofileerde daklijstbalkjes, gedateerd 1634 in een cartouche ter bekroning van de deur; het opschrift "Anno 1902" boven de toegevoegde deur (nummer 4), wijst op de verdeling, de aanpassing en de cementering.

Gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en gecementeerde omlijstingen. Begane grond voorzien van een rechthoekige deur met geprofileerde omlijsting en links een getralied kloosterkozijn; overigens rechthoekige vensters en bijkomende deur. De bovenverdieping bewaart de zes oorspronkelijke kruisvensters met nogal vierkante verhoudingen.

Rechterzijgevel van baksteen voorzien van een kelderdeur, twee voormalige kruisvensters met dubbele ontlastingsboog en erboven twee muuropeningen met bakstenen posten doch oorspronkelijk lateien en kruiskozijnen. Achteraan, een voormalig schuurtje van leem onder mank zadeldak (pannen) en bakstenen aanhorigheden.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waaggebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.