U-vormige hoeve Hof Sergoris

Beschrijving

Zogenaamd Hof Sergoris naar de eerste bewoners; U-vormige hoeve met mooi éénlaags boerenhuis van zeven traveeën, eertijds naar verluidt gedateerd 1809 in de leien bekleding (nu kunstleien) van het zadeldak (nok loodrecht op straat). Witgekalkte bakstenen gevel afgewerkt met een kwarthol en kwartrond geprofileerde bakstenen daklijst boven de steigergaten. Rechthoekige deur en vensters in vlakke arduinen omlijstingen met sponning en ontlastingsboog. Zijgevels met aandak. Haakse stalvleugel met zadeldak (pannen); baksteenmetselwerk ter vervanging van leembouw, waarvan zichtbare sporen (onder meer stijlen) onder de topbebording van de linkerzijgevel.

Langsschuur van baksteen met zadeldak (pannen), gedateerd 1869 door middel van uitstekende bakstenen in de puntgevel; inrit onder houten latei ingeschreven in een bakstenen rondboog.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne