Kasteel in Frans-classicistische stijl

Beschrijving

Frans-classicistisch kasteel met drie in U-vorm opgestelde vleugels daterend van 1761 en gebouwd door baron de Man. Afzonderlijke steentjes in de voorgevel van de centrale vleugel geven het bouwjaar "An/ 1761/ no"; gevelstenen met chronogram in de achtergevel: "AC. De Man/ top. tune p.L./ ponebatur"(1760), "Dir. g.bar/ De Provins/ illa aedes Laete/ hic est/ posita/ an MDCCLXI no" (1761), wijzen op de oprichting en "Linniaci/Tabellione Tertio/ Mauritio Velge/ aedes avita/ Tunc/ Restituta" (1934) herinnert aan aanpassingen die door de recentste restauratie van 1968 en volgende werden teniet gedaan.

Voorheen geel geschilderd baksteenmetselwerk (meer voorkomend in het dorp), met gebruik van arduin voor de deuromlijstingen en met simili-arduinen bepleistering rondom de vensters. Centrale vleugel met twee verdiepingen onder schilddak (leien), met windwijzer en identiek opgevatte voor- en achtergevels.

Een driehoekig fronton met oculus ter bekroning van de drie middeltraveeën; steekboogvensters en uitgewerkte spiegelboogdeur in een omlijsting met geprofileerd beloop, voorzien van neuten, imposten, sleutel en verrijkt met bloemslingers en schelpmotief rondom de druiplijst. Binnenin, oorspronkelijke schouwen uit de bouwperiode en fraaie rococotrap met gesculpteerd familiewapen (de Man) in de trappaal.

Identiek opgevatte zijvleugels met één bouwlaag van zeven traveeën afgedekt met een mansardedak (leien) met dakkapellen; steekboogvensters en twee identieke spiegelboogdeuren met arduinen omlijsting voorzien van schelpsleutel en druiplijst; in de linkervleugel, twee arduinen vensteromlijstingen ter plaatse van een vroegere inrijpoort; bij de restauratie van 1968 werden deze beide vleugels onderkelderd en van garages voorzien. Het hek dat de voortuin afsluit behoudt slechts de twee arduinen hekpijlers uit de 18de eeuw.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne