Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beschrijving

Tegen de gevelpunt van het hof Candriessche – een verbouwde hoeve met enkele bewaarde oudere elementen en waarvan de oorsprong minstens opklimt tot 1281 – staat een fraai, in lokale natuursteen uitgewerkt nisvormig, barok kapelletje met sporen van beschildering. In 1645, zie opschrift, werd het aangebracht tegen de nieuwgebouwde stalvleugel door de toenmalige eigenaar Servaes Godts, meier van Steenokkerzeel en Humelgem van 1645 tot 1670.

De spitsboognis op bewerkte kraagstenen, gevat tussen Korinthische zuiltjes met bloemmotief op de zwikken, zijn bekroond met een entablement met druiplijst en het opschrift “1645/ Ter eeren Goodts en/ zijn glorie Marias/ groote victorie en tot/ Servaes Godts memorie”. Er staat ook een recent Mariabeeldje.

• DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent, 55.
  • LAUWERS J. 1992: Geschiedenis van Berg, Buken, Kampenhout en Nederokkerzeel, Heule, 74-77.

Bron: Beschermingsdossier DB002232, Gevelniskapel Onze-Lieve-Vrouw (digitaal dossier)