Herberg In den Molensteen

Beschrijving

Naar verluidt eertijds zogenaamd Herberg In den Molensteen. In drie eigendommen verdeelde voormalige hoeve uit het tweede kwart van de 18de eeuw met U-vormige inplanting.

Ruim boerenhuis (nok parallel straat) met twee bouwlagen en zadeldak (pannen) op geprofileerde houten modillons, gedateerd 1740 in de gevelsteen boven de voordeur. Zandsteenbouw in onregelmatig breuksteenverband. Fraaie voordeur: rondboog met uitspringende sluitsteen en geringde posten, gemarkeerd door een smal riemprofieltje dat naar beneden toe uitloopt op spiraaltjes; rondboog ingeschreven in een rechthoek met uitgespaarde zwikken en geprofileerde druiplijst; bekronende uitgewerkte gevelsteen met initialen en jaartal "IDC/IVSW/1740". Aangepaste rechthoekige vensters op de begane grond: links, met ijzeren lateien, onderdorpels en posten van zandsteen voorzien van sponning, negblokken en consooltjes onder de latei; rechts, drie met lateien en posten van zandsteen doch lekdrempels van arduin. Op de bovenverdieping, bolkozijnen met dubbele, onderbroken ontlastingsboogjes van baksteen. In de achtergevel, eenzelfde deur als in de voorgevel, doch zonder jaartal in de gevelsteen; bolkozijnen en aangepaste kruisvensters. Linkerzijgevel met schouderstukken en traditionele topvenstertjes van zandsteen, twee recente vensters en vlechtingen van baksteen. Straatzijgevel met overhoeks topstuk, schouderstukken, vlechtingen, topoculi, kleine venstertjes van zandsteen en een gevelsteen met kruik en drinkbeker.

Eenlaagse aanhorigheid (nok evenwijdig met Sint-Lambertusstraat) met zadeldak (pannen), aangepast tot woonhuis; breuksteenbouw voorzien van rechthoekige deuren met lateiconsooltjes van zandsteen. Ernaast, aangepaste langsschuur onder zadeldak (pannen); zandsteenbouw met bakstenen vlechtingen en inrijpoort met houten latei.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne